Door op 16 mei 2015

PvdA feliciteert aankomend burgemeester Edo Haan

Foto-Edo-Haan-385x165De PvdA Maassluis feliciteert Edo Haan, die afgelopen maandag door de gemeenteraad is voorgedragen als de volgende burgemeester van Maassluis. Wij zijn als PvdA trots op het feit dat PvdA-er Haan unaniem door de Vertrouwenscommissie is uitgekozen als veruit de beste nieuwe burgemeester voor Maassluis. Daarmee komt er voor het eerst sinds 1908 geen CDA of ARP burgemeester in Maassluis. Los van zijn politieke achtergrond en idealen zijn we ook blij dat de Vertrouwenscommissie en gemeenteraad zo’n ervaren, kundig en vriendelijke bestuurder voor Maassluis hebben gekozen.

Hieronder het persbericht van de gemeenteraad:

De heer dr. T.J. (Edo) Haan (58) wordt de nieuwe burgemeester van Maassluis. Die aanbeveling doet de Maassluise gemeenteraad aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

De gemeenteraad heeft dat maandagavond 11 mei in een extra besloten raadsvergadering op  advies van de Vertrouwenscommissie besloten. Na afloop van de besloten raad is de keuze voor een nieuwe burgemeester in een openbare raadsvergadering publiek gemaakt door de voorzitter van de Vertrouwenscommissie, Sjoerd Kuiper.

Kuiper: “Als Vertrouwenscommissie zijn we unaniem en zonder enige twijfel tot de conclusie gekomen dat de heer Haan de best mogelijke opvolger is van burgemeester Karssen. De eigenschappen, vaardigheden en ervaring van Edo Haan passen precies bij wat we zochten in onze nieuwe burgemeester. Edo Haan is een uitstekend netwerker en een verbindende bestuurder. Hij is stevig op veiligheid en integriteit, maar ook een heel vriendelijke, toegankelijke man. Zijn enthousiasme voor Maassluis, ervaring met financiën en grootstedelijke problematieken en ervaring met samenwerking in regionale gemeentelijke verbanden maken hem onze ideale nieuwe burgemeester.”

De procedure voor een nieuwe burgemeester van Maassluis begon vorig najaar met het opstellen van een profielschets. Die werd in de raadsvergadering van 18 december 2014 door de raad vastgesteld en aangeboden aan de commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Jaap Smit.

De vacature voor een nieuwe burgemeester verscheen in de Staatscourant van 22 december. Daarop hebben 31 personen gesolliciteerd. 24 mannen en 7 vrouwen, in de leeftijd tussen 35 en 61 jaar, vier daarvan waren (oud) burgemeester en 24 waren (oud) wethouder. Later is er nog een kandidaat toegevoegd. In april heeft de Vertrouwenscommissie in twee rondes sollicitatiegesprekken gevoerd.

Edo Haan is 58 jaar, gehuwd en vader van twee kinderen. Hij is gepromoveerd econoom en werkte  onder andere bij het ministerie van Economische Zaken. Hij was van 2002 tot 2014 namens de PvdA wethouder (onder andere financiën en werk en inkomen) en loco burgemeester in Zoetermeer en is op dit moment managing consultant bij Berenschot.

De Vertrouwenscommissie is zeer ingenomen met het feit dat de gemeenteraad de  aanbeveling van de heer Haan vanavond heeft overgenomen en gaat ervan uit dat de minister van Binnenlandse Zaken de voordracht spoedig bekrachtigt. De heer Haan zal dan in de raadsvergadering van 2 november worden geïnstalleerd als burgemeester van Maassluis.

De Vertrouwenscommissie bestond uit alle fractievoorzitters: Sjoerd Kuiper (PvdA, voorzitter), Corine Bronsveld-Snoep (CDA), Gerard van der Wees (VVD), Jan van der Maarel (VSP), Gertjan Enzerink (MB), John Dolstra (CU) en Leo Eijskoot (D66). De vertrouwenscommissie werd geadviseerd door wethouder en loco-burgemeester Arnold Keijzer, gemeentesecretaris Arjan Korthout en ondersteund door griffier René van der Hoek.