In Memoriam: Joop Luijendijk onze sociale sportman
Joop Luijendijk is zaterdag 11 januari 2025 overleden. We wisten dat het eraan zat te komen. Joop nam de afgelopen weken bewust afscheid, maar het blijft een enorme klap en groot gemis.
Onze Joop, een icoon van de PvdA in Maassluis. Raadslid en wethouder die streed voor sport én betaalbare woningen. Geboren en getogen in het oude centrum van Maassluis. Trotse vader van Jesse, Karina en Nathanja en trotse opa van zijn kleinkinderen. Fanatiek sporter en supporter.
Joop was al enige jaren ziek, maar zette zich tot het allerlaatste in voor Maassluis en voor de PvdA in Maassluis. Hij was nog tot afgelopen december voorzitter van de lokale afdeling van de PvdA, een rol waarin hij fractie en wethouder gevraagd en ongevraagd van advies voorzag. In 1978 werd Joop lid van de PvdA en in 1998 werd hij als raadslid voor de partij gekozen. Joop werd toen al snel een van de drijvende krachten van de PvdA fractie. Met toen Arnold Keijzer en Pieter Hoogenraad als wethouders in het college, met Pieter Kromdijk als fractievoorzitter en Peter van Baalen voor de doorwrochte inhoudelijke vergezichten werd Joop de penvoerder, actie man en regelaar. Joop schreef veel teksten, zette een website op en schreef de nieuwsbrief vol, organiseerde de campagnes, hield de kas bij, enzovoort. Joop bleef raadslid tot 2006, toen hij als wethouder in Maassluis aan de slag ging. Joop werd wethouder sport, recreatie, onderwijs, jeugd en volkshuisvesting. Na deze periode als wethouder ging hij opnieuw voor 4 jaar de raad in, van 2010 tot 2014. Bij zijn afscheid van de raad heeft Joop door burgemeester Koos Karssen de erespeld van de gemeente opgespeld gekregen en later is hij ook door de Koning tot lid van de Orde van Oranje Nassau benoemd.
Joop was een echte sportman: als jongere al voetballer bij Excelsior, en later ook fanatiek wielrenner en hardloper. Zichtbaar in de stad omdat hij zich altijd op de fiets verplaatste. Ook in zijn tijd als raadslid en wethouder stond sport hoog op zijn prioriteitenlijst: tijdens zijn wethouderschap verbeterde hij de relatie tussen sportverenigingen en de gemeente. Hij was jarenlang actief lid van de Maassluise sport en recreatieraad (MSR). Hij zette zich onvermoeibaar in voor de sportvoorzieningen in Maassluis. Een sociale sportman in hart en nieren.
Geboren en getogen in Maassluis aan de Noordvliet bleef Joop Maassluis altijd trouw. Hij werd al vroeg actief om te knokken voor betaalbare woningen in Maassluis. Decennia lang was hij actief om de belangen van de Maassluise huurders te behartigen, vooral via de Maassluise huurdersraad. In het recent door de Historische vereniging Maassluis uitgegeven boekje ‘Het gat van Maassluis’ is de strijd die hij in de jaren 70 voerde voor goede betaalbare woningen in Maassluis ook uitgebreid omschreven. Tijdens zijn wethouderschap zette Joop zich in voor de woningbouw productie. En daar hebben we als Maassluis groot voordeel van gehad. Niet alleen voor de bewoners van die woningen, maar ook vanwege de miljoenenbeloning die Maassluis daarvoor kreeg in de vorm van subsidie van het Rijk. Daarmee is later onder andere de Boulevard langs de Waterweg van gebouwd: het extra wandelpad, de bankjes en de letters Maassluis bij het Douane huisje.
Joop was een echte volksvertegenwoordiger en ook als wethouder gericht op de praktijk: geen dikke stukken, wollige visies, maar actie en concrete resultaten. Joop hield niet van vage teksten of te lange doorlooptijd van processen. Hij streed met zijn activisme indien nodig overal voor zijn doelen: in het college, met het ambtelijk apparaat, met bestuurlijke leemlagen en als het nodig was ook met bewoners die in zijn ogen ten onrechte in bezwaar kwamen tegen plannen. Als raadslid zorgde Joop ervoor dat in Maassluis de brommers van de fietspaden werden gehaald, dat er dubbelzijdige fietspaden kwamen en een rotonde bij de Moskee. En hij knokte voor een hoger percentage sociale woningbouw op het Balkon en in de vernieuwing van de Burgemeesterswijk. Dat activistische trok Joop ook door tijdens zijn wethouderschap, dat hij van 2006 tot 2010 mocht invullen. Als wethouder zorgde hij onder meer voor de realisatie van de atletiekbaan in de steendijkpolder, het Cruijffcourt in het Beethovenpark, het kunstgrasspeelveldje en de school op het Balkon.
Na 12 jaar gemeenteraad en 4 jaar college, was Joop zeker geen vergadertijger geworden. Procedurele kwesties konden Joop gestolen worden. En dat maakte het soms ook wel moeilijk vergaderen met Joop. In de gemeenteraadsvergaderingen stond Joop altijd een paar keer per vergadering op en ging een stukje rondwandelen. Joop zei dat hij dat vanwege zijn rug deed, maar hij deed dat wel verdacht vaak als er tegelijkertijd ook en wedstrijd van Feijenoord was, zijn andere grote passie.
Met uiterlijk vertoon, decorum en tradities had Joop niets. Hij deed voorkomen alsof hij maar één look had: zongebruind, met loszittend T-shirt en soms een jasje. Maar in de zomer van 2007 werd Joop gesignaleerd in pak met stropdas en met ambtsketen onder de snelbinders van zijn fiets. Hij bleek als locoburgemeester naar een 50 jarige huwelijk te gaan, het hoorde erbij in zijn rol als wethouder en Joop deed dat enthousiast. Maar als hij kon kiezen, dan droeg hij iets anders.
Joop was een trotse vader en opa en onze sociale sportman en uiterst betrokken bij Maassluis en de PvdA. We zullen hem enorm missen en zijn dankbaar voor zijn meer dan 25 jarige actieve inzet voor Maassluis, voor de PvdA in Maassluis en zijn oprechte kameraadschap en vriendschap. Joop zal gemist worden door velen. Wij wensen Jesse, Karina en Nathanja en alle andere naasten en vrienden heel veel sterkte bij dit grote verlies.