8 november 2022

Inbreng PvdA Maassluis begrotingsbehandeling 2022

Spreektekst fractievoorzitter Jorrit Keijzer eerste termijn: 

Voorzitter, de PvdA Maassluis staat voor een samenleving waar alle inwoners gelijke kansen hebben, kunnen rekenen op een zeker bestaan, een goede betaalbare woning en ook goede zorg en ondersteuning voor die inwoners die dit nodig hebben. Onderwerpen die stuk voor stuk onder druk staan in onze stad in deze tijd.

Nadat we in de vorige raadsperiode dachten dat we na de coronaperiode in wat rustiger vaarwater zouden komen, blijkt de werkelijkheid helaas anders te zijn. De oorlog in de Oekraïne zorgt dat we momenteel te maken hebben met een energiecrisis, een hoge inflatie en een vluchtelingen crisis die het land in haar greep heeft.

De onzekerheid mbt de hoge inflatie en de energiecrisis raakt ons allemaal, maar met name de inwoners met lage en middeninkomens. Daar waar sommige inwoners misschien nog langdurige “gunstige” energiecontracten hebben merkt elke inwoner de hogere inflatie in zijn of haar portemonnee.

De landelijke overheid heeft uiteindelijk gelukkig toch voor de energietarieven een plafond ingebouwd en voor de lage inkomens compensatieregelingen bekostigd. Onze mensen bij stroomopwaarts zijn druk die aanvragen te beoordelen en uit te betalen. Het is goed dat het college in de begroting een miljoen heeft opgenomen om ook voor de inwoners uit de middengroep die in de knel komen een vangnet te hebben.

Inflatie en energiecrisis hebben ook tot gevolg een toename van armoede- en schuldenproblematiek. De  PvdA Maassluis vindt het zo vroeg mogelijk signaleren van deze problematiek essentieel om inwoners te helpen en het uit de hand lopen te voorkomen. We vragen het college dan ook hier vol de aandacht voor te hebben en vragen ons af hoe uw college op deze problematiek de komende tijd zal reflecteren..

De PvdA hecht veel waarde aan sociale cohesie. Dit zorgt voor een zorgzame stad, waar inwoners elkaar kennen, elkaar helpen als het nodig is.  De maand van de ontmoeting afgelopen oktober was fantastisch met 185 activiteitein in de stad en dat het college inzet op uitbreiding van de sociale cohesie via de wijk op maat steunen wij van harte.

Voorzitter, de inflatie en zeker de hoge energieprijzen zorgen er ook voor dat inwoners die hierdoor in de knel komen moeten besluiten de verwarming lager of misschien zelfs wel helemaal uit te zetten. We zien in andere gemeenten dat er voor inwoners warme huiskamers zijn gecreëerd die voor iedereen toegankelijk zijn. Dit kan zorgen voor samenhorigheid en kan ook dienen als informatiepunt over bijvoorbeeld energiebesparing en omgaan met schulden. In Maassluis hebben het Leger des Heils en de Bibliotheek zich hier al voor aangemeld. Wij zien ook andere mogelijkheid en om deze initiatieven te ondersteunen dienen we de motie “warme huiskamers” in met

verzoekt het college

  • om in contact te treden met instellingen in de stad om ‘warme huiskamers’ te creëren;
  • te bekijken of de gemeente zelf ook een “warme huiskamer” kan faciliteren;
  • hierbij te bekijken of er verspreid over de week een aanbod kan zijn in de stad;
  • De raad voor 1 december a.s. op de hoogte te brengen van de stand van zaken van dit initiatief,

De sociale cohesie van Maassluis is ook mooi naar voren gekomen bij de opvang van de vluchtelingen op de Lady Ann en bij de opvang van de Oekraïners in de Vliet. Maassluis laat hierbij haar sociale en menselijke kant zien voor mensen die vluchten voor geweld.

Kinderen in onze stad verdienen goed onderwijs in goede schoolgebouwen. De PvdA steunt daarom van harte uw plan om op korte termijn een aantal scholen te vernieuwen. Hieronder valt ook de Montessori school waar wij in de vorige periode voor hebben gepleit. U kunt zich dan ook voorstellen dat we niet kunnen wachten om de plannen tegemoet te zien.

De woningcrisis zorgt ervoor dat het voor veel starters lastig is een betaalbare woning te kunnen krijgen. Uiteraard kunnen wij deze crisis in Maassluis niet voor het hele land oplossen, maar het is goed dat we waar we kunnen ons steentje bijdragen. Daarbij is de recente uitspraak van de Raad van State over de bouwvrijstelling wel een onzekere factor. Heeft het college al inzichtelijk welke gevolgen dit heeft voor de woningbouw in Maassluis?

Ondertussen bouwen we in Maassluis druk verder met projecten als het Balkon, de Kade en het Wilgenrijk en de renovatie van Sluispolder West. Als PvdA Maassluis zijn we enthousiast dat we daarnaast gaan bouwen aan meer betaalbare woningen in Maassluis voor de doelgroepen die het hard nodig hebben. Dit sluit tevens aan bij de afspraken in het coalitieakkoord om niet onder de 33% sociale huur te zakken en te streven naar 35%, maar tevens ook om in te zetten op het realiseren van meer midden huur en betaalbare koop.

Op duurzaamheidsgebied kunnen we nog vele stappen maken als gemeente. Eerder hebben wij al aandacht gevraagd om bij de duurzaamheidslening met nadruk ook bewoners van oudere betaalbare koopwoningen te betrekken en te bekijken hoe ook inwoners in een sociale huurwoning los van wat de corporatie allemaal kan doen mee kunnen worden genomen in de duurzaamheidsagenda. De beste oplossing tegen een hoge energierekening op de lange termijn is nog altijd het verduurzamen van woningen.

Het college geeft aan een deel van de 1 miljoen die u incidenteel wilt gebruiken voor het verzachten van de problematiek ook gaat inzetten voor het verduurzamen van woningen. Dit is wat ons betreft een goed idee en voor de uitwerking willen we u dan ook via een motie “vol gaan voor duurzaamheid” meegeven hoe een deel van dit bedrag wat ons betreft kan worden ingevuld.

 

 

Verzoekt het college

  • binnen het miljoen die het college heeft gereserveerd voor verzachtende maatregelen een substantieel deel te wijden aan het stimuleren van het verduurzamen van woningen.
  • Hierbij te betrekken o.a. de klussendienst van vrijwilligers, de Woonwijzer Winkel, het project “Winst uit je woning” en de duurzaamheidslening;
  • hier actief, van deur tot deur en met brede informatie, als gemeente mee aan de slag te gaan;

 

Vorige week heeft u aangegeven de bezuinigingen op sport die in de begroting staan uit te stellen en voor dit jaar te dekken uit het coronanoodfonds. De pas op de plaats lijkt ons voor nu terecht gezien de grote onzekerheid ook voor verenigingen mbt de energiekosten. Hoe werkt dat concreet en formeel uit, want in de begroting staat het wel? Graag een toezegging hierop!

Op financieel vlak staan we er als gemeente goed voor. We hebben een robuuste algemene reserve, een weerstandsvermogen die tegen een stootje kan en we sluiten de komende jaren positief af. Door dit goede financiële beleid van de afgelopen jaren hebben we als gemeente in de coronacrisis middels een coronanoodfonds inwoners, bedrijven en verenigingen kunnen ondersteunen en hebben we voor komend jaar voor de huidige crisis waarin we zitten ook weer een miljoen beschikbaar kunnen stellen.

In het begrotingsjaar 2026 dreigen we door landelijk beleid helaas de min in te gaan. We lezen echter in de begroting dat dit voor bijna elke gemeente zal gelden en dat het college om die reden heeft besloten niet vooruitlopend hierop al te gaan bezuinigen en het tekort als een signaal te laten zien aan zowel de provincie als het rijk. De afgelopen jaren hebben we helaas vaker gezien dat landelijk beleid zorgt voor een gat in de begroting bij de gemeente. De toename van het aantal taken die worden overgeheveld vanuit het rijk naar de gemeente met minder budget die ervoor beschikbaar wordt gesteld zorgt hiervoor en is wat de PvdA Maassluis betreft een kwalijke zaak. Wij steunen het college dan ook in de keuze om het tekort in 2026 niet nu al te gaan dichten en mogen toch hopen dat ook het rijk zal inzien dat dit niet houdbaar zal zijn. Om dit nog eens extra te onderstrepen hebben we motie begrotingsjaar 2026

Verzoekt het college,

– blijvende druk uit te oefenen op de provincie en landelijke overheid over de grote negatieve gevolgen die de wijziging van de algemene uitkering heeft op het begrotingsjaar 2026;

– hierbij waar mogelijk op te trekken met (omliggende) gemeenten en de VNG;

– de raad voor 1 mei 2023 of zoveel eerder als mogelijk te informeren over de stand van zaken

tot slot voorzitter. We stellen vandaag de begroting voor 2023 vast in een tijd met grote onzekerheden voor de inwoners van onze stad. We weten niet wat 2023 allemaal zal brengen:

  • de hoge inflatie?
  • de oorlog in Oekraine
  • de energieprijzen
  • de stikstof
  • het tekort aan betaalbare woningen

Onderwerpen waarvan we de antwoorden niet weten maar die allen een grote impact kunnen hebben op Maassluis. Aan ons als Raad en College om met elkaar hierin elkaar scherp te houden en te zorgen dat die inwoners, verenigingen en bedrijven die in de knel komen daar waar mogelijk te ondersteunen om zo Maassluis ook de komende jaren die mooie, aantrekkelijke en sociale stad te laten zijn waarin het fijn wonen, werken en recreëren is.