Maassluise Model betaalbare koopwoningen voor starters!

8 december 2021
Een goede woning is een eerste levensbehoefte. Iedere inwoner van Maassluis zou zeker moeten zijn van een goede, betaalbare woning die past bij de eigen situatie: jong of oud, alleenstaand of met groot gezin. Helaas is dat niet voor alle Maassluizers weggelegd.
Inwoners met een inkomen net boven de grens voor de sociale huur kunnen door de hoge prijzen van woningen bijna nergens terecht. We spreken ze vaak: inwoners die een prima baan hebben, maar radeloos worden omdat ze geen woning kunnen vinden omdat de prijzen steeds gekker worden. De starters die geen woning kunnen betalen, die soms al jaren werken en nog op zolder bij hun ouders zitten.
Daarom zijn we er zo blij mee dat de gemeenteraad unaniem het voorstel van onze wethouder Volkshuisvesting heeft aangenomen en we het Maassluise Model invoeren! Met het Maassluise Model gaan we in Maassluis een aantal koopwoningen betaalbaar bouwen en daarna ook houden voor mensen met een modaal inkomen. Onlangs werd het Maassluise model gepresenteerd tijdens een de thema avond van Gemeenteraad Maassluis zie de link onderaan voor de stukken. De gemeenteraad staat overigens mede aan de wieg hiervan: met de motie starterswoningen van PvdA Maassluis in 2018, met het amendement van VVD Maassluis en PvdA samen op het collegevoorstel voor duurzaam betaalbare koopwoningen van september 2020. Mooie samenwerking!
Verkoopprijs van woningen kan omlaag
De verkoopprijs van woningen schiet de laatste jaren omhoog. Hierdoor is een koopwoning voor starters op de woningmarkt met een modaal inkomen onbereikbaar. Met een pakket maatregelen wil Maassluis het mogelijk maken dat zij wel een goede start kunnen maken met. De verkoopprijs van woningen kan omlaag door een goed pakket aan maatregelen. Zoals het bouwen van woningen op gemeentegrond. Die grond blijft dan van de gemeente. De eigenaar van de woning betaalt dan alleen een vergoeding (canon) voor het gebruik van die grond, maar er hoeft niet op afgelost te worden. Daarnaast gaan we afspraken maken met bouwers om korting te geven op de prijs van de woningen. De prijs van de woningen wordt zo lager. En duurzame woningen bouwen met nul op de meter levert lagere energiekosten en dus lagere woonlasten op.
Woningen blijven betaalbaar
Bijzonder is dat in dit Maassluise Model de woningen ook in de toekomst betaalbaar blijven. Zo helpen we Maassluizers die dat nodig hebben met een starterslening. Daarnaast zorgen wij ervoor dat de woning bij een verkoop na een aantal jaren ook betaalbaar blijft voor mensen met een modaal inkomen. Want echt innovatief: de korting moet doorgegeven worden aan de volgende koper. En de nieuwe kopers moeten ook tot de doelgroep behoren: kopers met een inkomen tot 1,5 maal modaal.