2 november 2021

Spreektekst PvdA Maassluis begroting 2 november 2021

Voorzitter,

De Coronacrisis legt de ongelijkheid in de samenleving haarfijn bloot: de inwoners met een onzekere positie trekken in deze crisis aan het kortste eind: denk aan mensen met een flexcontract of de ondernemers of ZZP-ers die geen vangnet hebben om op terug te vallen. Zij stonden opeens zonder inkomsten terwijl de uitgaven van huishouden wel doorliepen. Gelukkig hielden de meeste inwoners hun baan, en konden veelal thuis verder werken. Ook dat is niet ideaal, zeker als er kinderen thuis moesten blijven van school.

De PvdA is blij dat nu meer mensen het belang van de uitvoerende beroepen zien én het belang van bestaanszekerheid voor iedereen duidelijk is geworden. Want tegenslag kan ons allemaal raken: ziekte, arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. De PvdA strijdt altijd voor bestaanszekerheid. Het was goed dat het rijk over de brug kwam en dat we als gemeente met de uitvoering van de TOZO en TONK daar aan konden bijdragen. Wij danken het college ook voor de uitvoering van onze motie over het corona noodfonds.

Ook vinden we het mooi dat het belang van sociale cohesie en de wijkaanpak en bestrijding van eenzaamheid nu breed worden aangepakt. Wij prijzen de aanpak daarvan zoals we laatst zagen tijdens de week van de ontmoeting.

Wonen

Een van de grootste uitdagingen die we in ons land hebben is de woningcrisis: hoe kunnen vooral starters en mensen met een bescheiden beurs aan een betaalbare woning komen?

Gelukkig bouwen in Maassluis we nu meer huizen dan we in tientallen jaren hebben gezien. We bouwen ook meer betaalbaar: bij nieuwe projecten 33%

sociale huur en 10% midden huur. We bouwen dus niet alleen veel, maar ook betaalbaar. Ook de woonoverlast hebben we aangepakt en via het paraplu bestemmingsplan overbewoning bestrijden we de huisjesmelkers en gaan we uitbuiting tegen. Een extra instrument is dat vanaf 1 januari 2022 gemeenten ook binnen de bestaande woningvoorraad opkoopbescherming kunnen toepassen.

Daarom de motie Opkoopbescherming met verzoekt het college:

• na te gaan hoe het nieuwe instrument van opkoopbescherming zich verhoud tot de eerder genomen initiatieven en of dit een goede toevoeging aan ons instrumentarium kan zijn.

• de raad daarover voor 1 februari 2022 te informeren

Sport

Op het gebied van sport merken we dat u niet snel levert. De PvdA Maassluis wil juist investeren in sport. Sporten is belangrijk, voor de gezondheid en de sociale contacten. Wat de PvdA Maassluis betreft gaan de verbeteringen veel te langzaam. In de reactie die wij vrijdag kregen wijst de MSR hier ook op. Wanneer kunnen we nu eindelijke de sportnota ontvangen en wat is de reactie van het college op de negatieve reactie van de MSR?

Investeringsprogramma
Over het investeringsprogramma. U vraagt ons 1 miljoen voor de inhuizing van VraagRaak, zonder enige onderbouwing. En we zien aan de andere kant hele concrete investeringen staan waarvan we al hebben afgesproken dat niet meer gaan gebeuren, zoals opknappen van de KCA en het gebouw van Vraagraak. Beide gebouwen gaan we snel slopen! Dit zijn de bedragen in het investeringsplan waarvan we weten ze niet kloppen. Daardoor vragen we ons af hoeveel lucht er nog meer in zit.

Want door investeringen op te nemen waarvan we weten dat we die niet meer  gaan doen of later doen, rekenen we onszelf arm. En dat zorgt ervoor dat we investeringen die we als PvdA juist snel willen realiseren niet kunnen doen, denk aan de montessorischool die nu pas in 2025 staat als investering.

We houden u aan de toezegging die gedaan is in de commissie dat u in januari met een correctie van het investeringsprogramma komt. Aan de hand waarvan wij als raad de zeggenschap hebben wat er met de vrijgevallen gelden gedaan kan worden. We zitten hier namelijk niet om geld op te potten, maar om dit te investeren in de stad.

Organisatie

Het vertrouwen in wat we met elkaar doen in politiek uit zich ook in het laten zien dat de plannen die we met elkaar als raad vaststellen ook tot uitvoering worden gebracht. We hebben uiteraard grote waardering voor de ambtelijke organisatie, die door corona ook geconfronteerd werd met een andere manier van werken en ook nog eens met veel wisselingen in de ambtelijke leiding van de organisatie. Misschien is dat ook de reden dat plannen van de raad en van het college uiteindelijk te traag tot uitvoering komen. De PvdA wil dat de gemeentelijke organisatie veel slagvaardiger gaat werken, beter communiceert en dienstbaarder wordt. Wij verdienen dat als raad, het college verdient dat, maar bovenal verdienen onze inwoners dat. Graag een reactie van de portefeuillehouder P&O op onze constateringen.

Duurzaamheid
Voorzitter, op het gebied van duurzaamheid zullen we als Maassluis de komende jaren grote stappen moeten maken. We willen wethouder Voskamp complimenteren met de aanpassingen van het rioolsysteem om meer klimaatbestendig te worden. Het speelt zich af onder de grond waardoor het misschien minder zichtbaar is, maar daardoor niet minder waardevol!

De gemeente heeft zelf ook stappen gemaakt, onder andere met het aanleggen van zonnepanelen op gemeentelijke daken. Dit zijn goede stappen waarbij we ook zien dat we als gemeente niet de gehele dakcapaciteit nodig hebben om aan de energiebehoefte te voldoen.

We hebben dan ook de motie Delen duurzame gemeentelijke daken met verzoekt het college:

• te onderzoeken of de daken van gemeentelijke panden, die niet door de gemeente zelf benut worden om aan de energie behoefte van het desbetreffende pand te voldoen, gebruikt kunnen worden om lokale initiatieven zonder winstoogmerk tot het plaatsen van zonnepanelen te ondersteunen;

• actief contact te zoeken met initiatieven zoals Energie Collectief Maassluis;

• de raad uiterlijk 1 januari 2022 te informeren over de voortgang hiervan,

Bij een duurzame stad hoort ook goede afvalscheiding. Het is ons opgevallen dat bij de vele nieuwbouwhuizen die in Maassluis worden opgeleverd er niet al gelijk standaard mini containers in de tuin staan. De gemakkelijkste manier om mensen bewust te maken van afvalscheiding is om er voor te zorgen dat bij de overhandiging van de sleutel deze containers al in de tuin staan. Vandaar de motie Afvalscheiding bij oplevering nieuwe woningen met verzoekt het college

• om per direct de afspraken uit het verleden te honoreren en zorg te dragen dat bij alle nieuwbouwhuizen bij het overhandiging van de sleutel nieuwe afvalbakken aanwezig zijn in de tuin,

Verkeer

Onlangs hebben we de nieuwe mobiliteitsvisie unaniem aangenomen. Eindelijk komen voetgangers en fietsers nu op 1 te staan. De Kwartellaan is nu voorzien van vrijliggende fietspaden, iets waar we vanuit onze

wijkbezoeken jaren voor hebben gepleit, compliment. Wat ons betreft pakken we nu door en bekijken we ook hoe we onder andere de Uiverlaan en de Julianalaan veiliger maken voor het langzame verkeer, bijvoorbeeld door het maken van 30km zone alsmede ook de centrumroute PC Hooftlaan Lange boonenstraat richting Marelplein. Zo’n snelheid zorgt voor minder lawaai voor omwonenden, minder uitstoot voor de luchtkwaliteit en natuurlijk minder risico voor de andere verkeersdeelnemers.

Inrichting RK terrein
Het college heeft aangegeven dat het RK terrein, conform het coalitieakkoord, behouden blijft voor parkeren. Wij willen daar ook graag bomen, groen en perkjes, maar wachten uw voorstel af. Wij vragen wel alvast aandacht voor de fietsroute langs de Zuidvliet van en naar het Revius Lyceum. Wandelaars en veel scholieren en andere fietsers maken gebruik van deze route langs het water die nu uitkomt op het RK terrein zonder een logische duidelijke aansluiting op het fietspad van de PC Hooftlaan. Graag een reactie.

Leefbaarheid
In de coronatijd hebben we met elkaar meer dan ooit gebruik gemaakt van de buitenruimte. Sportverenigingen zochten veldjes en pleintjes op om hun sporters toch in beweging te krijgen. Inwoners liepen massaal hun “ommetje” of pakten de fiets. Helaas zien we in de stad nog vaak zwerfvuil liggen en komt dit ook tot uiting in de vele klachten, meldingen in de fixi-app en de boetes die hiervoor worden uitgedeeld. De afvalbakken die we sinds enige jaren hebben in de stad brengen naar mening van de PvdA ook niet die uitstraling naar voren die we vinden passen bij de stad. Daarnaast zijn ze verre van robuust en door de grote opening een makkelijke prooi voor vogels en ongedierte. Wij hebben daarom de motie Gewenste uitstraling voor heel de stad met verzoekt het college:

• inzichtelijk te maken wat de kosten zijn om de grijze plastic vuilnisbakken in de stad te vervangen door de oorspronkelijke robuuste

stalen vuilnisbakken

• Te onderzoeken of de afvalbakken overeenkomstig de gedefinieerde gebieden in de visie openbare ruimte aan kunnen sluiten bij de gedefinieerde kwaliteitsniveaus in de uitwerking “Maat van Maassluis”

• De raad te informeren over de uitkomsten voor 1 maart 2022

Voorzitter ik rond af.

We doen in Maassluis al veel met elkaar om verder te bouwen onze mooi stad waar het fijn wonen, werken en recreëren is. Echter, de stad is ook volop in ontwikkeling en daarbij is het van groot belang dat we op het gebied van wonen, leefbaarheid, onderwijshuisvesting, infrastructuur en sportvoorzieningen als gemeente ook mee blijven ontwikkelen om inderdaad Maassluis te maken tot een nog socialere, mooiere stad die werkt voor iedereen.