Veerpont: tijd voor actie!

17 februari 2023
Sinds 1332 hebben we een vaartdienst tussen Maassluis en de overkant, lang geleden Brielle, nu al 150 jaar Rozenburg.
Deze veerdienst vervoert veel mensen die de Waterweg over moeten vanwege werk, school, studie of sociale verplichtingen. Zeker voor voetgangers en fietser een cruciale verbinding.
In de gemeenteraad is het het niet varen van de pont meermaals geagendeerd door de PvdA.
Dit omdat de veerdienst steeds langer buiten bedrijf bleef, de tijdelijke vervanging onvoldoende is en de communicatie hierover op zijn meest mager is. De provincie laat haar publieke taak uitvoeren door een bedrijf dat zowel de provincie, maar met name de reizigers, in de steek heeft gelaten.
Eerder werd door Blue Amigo aangegeven dat de veerpont niet gemaakt kon worden door missende onderdelen. Nu blijkt dat het bedrijf het financieel niet voor elkaar krijgt om de pont te repareren. De provincie neemt die kosten nu gelukkig op zich.
Nog steeds is er onduidelijkheid over wanneer de normale veerdienst weer in gang zal treden.
Daarom dienen wij de motie “Tijd voor Actie – De pont Rozenburg-Maassluis” in en roepen wij het college op,
– om namens de gemeenteraad het falen van Blue Amigo alsmede het, in dit geval, falen van het systeem van aanbesteding af te keuren;
– om bij de provincie aan te dringen dat, gezien het feit dat de provincie nu de kosten van de reparatie op zich neemt, er zorg voor te dragen dat de oorspronkelijke pont en dienstregeling weer zo snel mogelijk in werking treed;
– om bij de provincie aan te dringen, om de inwoners van Maassluis en Rozenburg profactief te informeren.
Deze motie dienen we samen in met de VVD, CDA, Maassluis Belang, D66, de VSP, GroenLinks en de Christen Unie.
Een dag later bleek alweer hoe belangrijk het is dat we als Maassluis scherp blijven op het varen van de pont. Op woensdag werd de veerdienst door technische storing namelijk weer uit de vaart gehaald.