PvdA vraagt strakke handhaving tegen drugsoverlast

Door Sjoerd Kuiper op 21 februari 2018

De PvdA wil dat alle inwoners in Maassluis zeker zijn van een fijne, veilige buurt. Daarom stelden we dinsdag in de raadsvergadering vragen over de vele klachten en signalen over drugshandel die we tijdens onze wijkbezoeken hoorden.

Dit vroegen we de burgemeester:

De PvdA wil dat alle inwoners in Maassluis zeker zijn van een fijne, veilige buurt. Als PvdA gaan we al bijna 12 jaar op wijkbezoek, om onder het motto “Van de straat naar de raad” direct van de bewoners te horen wat er speelt. De laatste weken hebben we een serie aantal bezoeken gehad waar een flink aantal bewoners aangeven dat ze het ernstige vermoedens hebben dat er wordt gedeald in hun buurt.

Want bewoners zien veel, heel veel. Ze vertellen ons over de locaties, de vreemde bezoekers, op vreemde tijdstippen, korte duur en overdracht van spullen. In een geval kreeg een zoon des huizes in de poort achter zijn huis zelf de drugs aangeboden…

Sommige locaties hebben al langer een naam: rondom het Dennendal, bij station centrum en de Veerstoep. Die plekken hebben we aan de vorige burgemeester doorgegeven en daar is eerder onderzoek naar gedaan. Andere plekken waren nieuw voor ons: de Helderingstraat, bij de Tango en in sommige huizen en portieken die we niet in het openbaar noemen.

Vandaag kwam het nieuws van veel rechercheurs vinden dat criminelen te makkelijk wegkomen staat door een gebrek aan capaciteit, tijd, middelen en teveel bureaucratie. In Brabant is er een complete schaduw economie rondom de criminaliteit gebouwd en proberen mensen vanuit de onderwereld invloed te krijgen op het bestuur. Dat is mede mogelijk dankzij gebrek aan politie capaciteit.

Ik heb zelf een paar keer een dienst meegedraaid met de politie en handhaving en toezicht en heb groot respect voor wat de agenten in de frontlinie van de samenleving doen voor een karig salaris. Zij hebben soms ook sterke vermoedens, maar krijgen van de leiding of het OM geen toestemming om verder te onderzoeken. Daardoor neemt ook de aangiftebereidheid af, omdat bewoners niet zien of er extra wordt gecontroleerd. Sommige bewoners klagen al jaren, maar verliezen daardoor het vertrouwen in de overheid: politie, justitie en ook gemeente. Dat kunnen we niet hebben. Maassluis maken we samen veiliger..

Wij stellen u daarom de volgende vragen:

  1. Bent u bekend met de zorgelijke signalen over mogelijke drugshandel op deze locaties? Deelt u onze zorgen hierover?
  2. Klopt het dat politie soms van locaties en aanwijzingen weet, maar geen toestemming van het OM krijgt om onderzoek in te stellen?
  3. Kunt u extra toezicht en handhaving inzetten op genoemde locaties, om te zorgen?
  4. Kunt u er voor zorgen dat net als bij woonoverlast de samenwerking tussen gemeente, politie en maasdelta optimaal is om te zorgen dat de goeden niet verliezen van de kwaden?

De burgemeester antwoordde dat hij en de politie van de meeste locaties op de hoogte is, maar dat er erg weinig officiele meldingen worden gedaan. Hij riep de inwoners dan ook op om meteen de politie te informeren als ze drugshandel zien plaatsvinden. Bel 112 als het onveilig is, of bel 0900-8844 als het signalen voor de wijkagent zijn. Hij herkende niet dat het OM de politie van opsporing zou afhouden. Daarop hebben we de burgemeester meegegeven dat nog maar eens goed na te gaan.

 

Sjoerd Kuiper

Sjoerd Kuiper

Sjoerd Kuiper (PvdA): zeker zijn van een stad voor iedereen Stel je eens voor: Ik ben Sjoerd Kuiper, 38 jaar, geboren en getogen in Maassluis. Mijn vriendin en ik zijn de ouders van een dochter van 6 en zoon van 4. Ik ben geboren aan de Merellaan, heb in Sluispolder Oost gewoond en woon nu

Meer over Sjoerd Kuiper