3. Betaalbare woningen in leefbare buurten
Verkiezingsprogramma

3. Betaalbare woningen in leefbare buurten

Volkshuisvesting

Een woning is veel meer dan alleen een dak boven je hoofd. Je woning is je thuis, de plek waar je uitrust, kinderen opgroeien en tegenwoordig ook de plek waar veel mensen werken. Dat kan allemaal alleen als mensen die passende woning ook kunnen vinden, als die van voldoende kwaliteit is en als die in een fijne, leefbare buurt staat.

De PvdA Maassluis vindt dat alle inwoners een passende woning moeten kunnen vinden: jong en oud, alleenstaande of gezin, met ruim of een bescheiden inkomen. Helaas kunnen veel inwoners geen passende woning vinden. De PvdA knokt in Maassluis al jaren voor meer betaalbare woningen en gelukkig krijgen we daar steeds meer steun bij. Vooral de starters en de lage- en middeninkomens trekken aan het kortste eind.

We hebben daarom de afgelopen jaren veel nieuwe woningen gebouwd. Wat ons betreft moeten dit veel meer betaalbare woningen zijn, omdat het woningaanbod moet aansluiten bij wat inwoners van Maassluiskunnen betalen. Net als landelijk heeft 40% van de Maassluise inwoners een lager inkomen, 40% een middeninkomen en 20% een hoger inkomen. Vooral mensen met lage en middeninkomens hebben het steeds moeilijker om een passende woning te vinden.

Volkshuisvesting is een grondwettelijke taak van de overheid. In de afgelopen decennia is de woningmarkt sterk geliberaliseerd waarvan vooral projectontwikkelaars en beleggers volop hebben geprofiteerd. Met name de starters en inwoners die willen doorstromen naar andere woningen zijn  hier de dupe van geworden.

De afgelopen jaren hebben we daarom, onder aanvoering van onze wethouder, de regie zo veel mogelijk teruggepakt op het terrein van wonen: de volkshuisvesting. Door via de nieuwe doelgroepenverordening betaalbaar bouwen als gemeentelijke randvoorwaarde te stellen voor alle nieuwe projecten, door in bestaande projecten meer betaalbare woningen te laten bouwen en door op te treden tegen woonoverlast en huisjesmelkers die mensen uitbuiten en woningen als belegging opkopen. Om meer resultaat te behalen moeten we op dat pad voortgaan en meer investeren in de handhaving en opsporing van misstanden.

  • We bouwen voor de inwoners van Maassluis, niet om de winst van beleggers of projectontwikkelaars zo groot mogelijk te maken, maar voor inwoners op zoek naar een goede woning. We willen huizen bouwen voor wat inwoners nodig hebben, zetten we onze strijd voor meer betaalbare woningen en zorgen we ervoor dat in de toekomst in Maassluis 38% van de woningen  sociale huurwoningen zijn. Dan past de woningvoorraad bij wat onze inwoners kunnen betalen. Daarnaast zorgen we er ook voor dat er voldoende betaalbare huur- en koopwoningen zijn voor de middeninkomens.
  • In nieuwbouwprojecten worden dus minimaal 38% sociale huurwoningen gebouwd (door de corporatie), minimaal 15% middeldure huurwoningen (met een huurprijs tot max 1050 euro per maand) en 15% betaalbare koopwoningen (tot de  NHG grens en ook woningen daaronder).
  • We blijven knokken voor woningen voor inwoners met een bescheiden inkomen, zoals de starters. Daarom pakken we de projectontwikkelaars aan die onder deze afspraken proberen uit te komen. We halen hiervoor alles uit de kast: anti-speculatiebedingen, zelfbewoningsplicht en instandhoudingstermijnen van 25 jaar opnemen in contracten met projectontwikkelaars over de betaalbare koopwoningen.
  • We gaan alle mogelijke instrumenten, dus ook de nieuwe opkoopbescherming die per 1 januari 2022 kan worden ingevoerd, inzetten om te voorkomen dat woningen worden weggekaapt en onbereikbaar worden voor gewone woningzoekenden, zoals de starters.
  • We willen ook binnen de bestaande voorraad aan woningen doorstroming stimuleren. Daarom krijgen huurders die doorstromen uit corporatiewoningen voorrang bij de toewijzing van middeldure huurwoningen en betaalbare koopwoningen.
  • We willen graag dat jonge mensen in Maassluis blijven wonen. Daarom komen er meer woningen voor starters en jonge gezinnen.
  • We bouwen ook meer voor senioren (zowel zelfstandig als zorgwoningen), zodat zij kunnen doorstromen. Hierdoor komen er ook meer woningen vrij voor gezinnen in de nu vergrijsde wijken.
  • De doorstroming van senioren naar levensloopbestendige appartementen (en alleenstaanden naar kleinere woningen) blijven we, samen met Maasdelta, bevorderen. We voeren daarbij ook een kortingsregeling in omdat ouderen bezorgd zijn over de woonlasten. We laten ouderen hun oude huur mee te laten nemen naar de nieuwe woning, waardoor de doorstroming worden vergroot.
  • Om ook koopwoningen betaalbaar te maken en te houden voor inwoners met een middeninkomen voeren we ‘Maassluise model’ van inkomensafhankelijke erfpacht in.
  • We bestrijden huisjesmelkers die te hoge huren, maximaal rendement nastreven en de lasten bij inwoners en gemeente neerleggen.
  • Wij grijpen kansen aan om leegstaande (kantoor- of bedrijfs-) gebouwen en verouderde bedrijventerreinen om te bouwen naar nieuwe woningen en woonwijken.
  • Voor nieuwe bouwprojecten van private eigenaren stellen we een realisatieplicht in met een termijn erin. Hiermee bestrijden we het woningtekort en voorkomen we speculatie met de bouwgronden.
  • We houden de verkoop van sociale huurwoningen op het minimum van de afgelopen jaren (alleen woningen in de complexen aan de Merellaan, de Buizerd- en Zwaluwlaan worden verkocht). Uiteraard is op die woningen ook de zelfbewoningsplicht van toepassing.
  • Bij nieuwe sloopbesluiten moeten waarvoor nog geen afspraken zijn gemaakt, is ons uitgangspunt dat het aantal sociale huurwoningen dat wordt gesloopt ook 1 op 1 wordt teruggebouwd.
  • We vinden de inspraak van huurders belangrijk. De VBBM is een belangrijke, strategische gesprekspartner voor gemeente en Maasdelta.

 

Leefbaarheid

  • Je thuis voelen in je eigen buurt, goed wonen kan ook alleen maar in een fijne buurt. Daarom investeren we in leefbaarheid van onze wijken.
  • We gaan hufterig gedrag actief tegen, we pakken huisjesmelkers aan, bestrijden overlast en straatintimidatie en pakken drugsgebruik en drugshandel hard aan. (zie ook veiligheid)
  • Arbeidsmigranten worden vaak tegen enorme huren in erbarmelijke omstandigheden gehuisvest, terwijl werkgevers en uitzendbureaus enorme winsten opstrijken. In Maassluis zorgen we ervoor dat dit misbruik stopt, maken we met werkgevers en uitzendbureaus bindende afspraken over fatsoenlijke huisvesting en gaan we waar nodig over tot strikte handhaving en bestraffen we malafide verhuurders.
  • We gaan de wijkaanpak ‘Wijk op Maat’ verder uitbouwen: om de onderlinge verbondenheid, de sociale cohesie, te verbeteren. Want als we elkaar kennen en aandacht hebben voor elkaar wordt de stad socialer, gezelliger, veiliger. Bij die aanpak zorgen we dat ambtenaren meer de wijk in gaan, meer contact met bewoners onderling wordt gelegd en in alle buurten de leefbaarheid wordt verbeterd.

We betrekken daarbij de bewonerscommissies die als ervaringsdeskundigen de oren en ogen in de buurt zijn. We bevorderen de oprichting van nieuwe bewonerscommissies of van informele verbanden als de ‘buurtverbinders’.

 

Stadsontwikkeling

Maassluis is de afgelopen 25 jaar enorm opgeknapt: de binnenstad is verbeterd, verouderde wijken zijn en worden opgeknapt, nieuwe wijken zijn en komen erbij. En niet onbelangrijk: dankzij de ombouw van de oude spoorlijn naar een metro zijn er drie metrohaltes, verspreid over de stad. Daarvandaan kan je iedere 10 minuten naar Rotterdam of andere delen van onze regio die enorm veel te bieden heeft.

Afgelopen periode zijn er, mede dankzij de inzet van de PvdA, per jaar veel meer woningen gebouwd dan de 25 jaar daarvoor. In 2020 werden er meer dan 230 woningen meer opgeleverd in 2021 werden dat er meer dan 400! Die woningen zijn hard nodig, omdat er nu veel mensen geen goede woning kunnen vinden. Groei is geen doel op zich. Nieuwe inwoners dragen bij aan de vitaliteit van de stad.

  • Bij de zoektocht naar voldoende ruimte voor nieuwe woningen gaan we zorgvuldig om met de openbare ruimte: ook in nieuwe buurten moet voldoende ruimte zijn voor spelen, groen, waterberging en ontmoeten.
  • Om voldoende woningen te kunnen realiseren zullen we – waar dat verantwoord is- wat meer gestapeld bouwen en zoeken we slimme combinaties om het autoverkeer minder dominant te maken en juist voetgangers, fietsers en openbaar vervoer de ruimte geven.
  • Bij de bouw van nieuwe woningen zorgen we ook voor goede voorzieningen: speeltuinen, sportvoorzieningen, parkjes en voorzieningen voor het afval. We kiezen daarbij voor de kwaliteit van de nieuwe buurt en niet voor het maximale rendement van de projectontwikkelaar.
  • Bij de invoering van de Omgevingswet beschermen onze inwoners en zorgen dat de gemeente(raad) in positie blijft.
  • We kiezen voor een actieve rol van de gemeente bij de stadsontwikkeling en herstructureringen. We zetten onze eigen grond van de gemeente ook in voor de bouw van betaalbare woningen en gemengde wijken en laten die gronden niet in handen komen van speculerende beleggers of projectontwikkelaars.

 

Projecten:

In Maassluis timmeren we hard aan de weg en bouwen we de komende jaren flink door om te zorgen dat er meer woningen komen voor alle woningzoekenden. Er zijn veel bouw en herstructureringsprojecten die we de komende jaren verder vormgeven.

  • Het Balkon: spoedige afronding van het project met de bouw van 5e en hoogste toren, de laatste sociale huur en betaalbare koopwoningen. Naast het Balkon willen we ook dat er horeca in en bij Avonturis komt, zodat (groot-)ouders met kinderen, fietsers en wandelaars op deze plek kunnen genieten van een hapje en drankje. Er moet daar ook een openbaar toegankelijk toilet worden komen.
  • Wilgenrijk is een grote, nieuwe wijk voor Maassluis die een nieuw waterrijk woonmilieu biedt. Wilgenrijk zal een gemengde wijk worden dure en middeldure koopwoningen enerzijds en sociale huur, middeldure huur en betaalbare koop anderzijds.
  • De herstructurering van Sluispolder-West maken we af. We bouwen meer betaalbare woningen dan het oorspronkelijke plan. De woningen van de Schuurhof blijven staan en worden opgeknapt: dit zijn en blijven betaalbare woningen voor o.a. senioren.
  • Het voormalige RK terrein blijft parkeerruimte voor omwonenden, winkelend publiek en ruimte voor evenementen. Dat terrein wordt opnieuw ingericht met bomen, groen, bankjes en daarmee goed voor de natuur, het klimaat en het bezoek aan de Binnenstad. Ook moet er gekeken worden of er op innovatieve wijze waterberging kan plaatsvinden.
  • De Kade is een nieuwe buurt nabij de metro, waar dankzij onze inzet 33% sociaal wordt gebouwd. Vanwege de ligging nabij de metro en onderaan de Deltadijk leent deze buurt zich goed voor een verdichting: door meer gestapelde woningen te bouwen kunnen hier eenvoudig 240 woningen worden toegevoegd, waarvan de helft betaalbaar.
  • De Burgemeesterswijk is de afgelopen jaren prachtig opgeknapt en in die stijl van een mooie gemengde wijk ronden we de wijk af, dat verdienen de inwoners zowel van de oude flats als de nieuwe woningen. De PvdA kiest daarbij voor minimaal 50% sociale huurwoningen. Daarnaast willen we ook middeldure huur- en koopwoningen naast een deel voor de vrije markt. Binnen dit project zorgen we ook voor senioren met of zonder zorg. Senioren uit de te slopen Zaneveldflats krijgen voorrang bij de toewijzing van de nieuwe seniorenwoningen in de buurt.
  • Bewoners van de flats moeten daarbij net als voorheen een recht op terugkeer krijgen in de wijk, zodat de sociale cohesie in de buurt behouden blijft.

Naast bestaande projecten komen er ook nog nieuwe projecten aan:

  • Het terrein naast de Kade (oude kolenhandel) biedt een unieke kans om extra woningen te bouwen nabij de metrohalte, op grond van de gemeente. Het is een mooie mogelijkheid om een starters een kans te bieden op een betaalbare woning met een uitstekende bereikbaarheid.
  • Kapelpolder is een diverse wijk waarin wonen en werken vlak naast elkaar bestaan. Wij willen delen van het verouderde bedrijventerrein ontwikkelen tot een nieuwe buurt op loopafstand van het oude centrum. Om dit mogelijk te maken wil de PvdA wil de gemeentewerf en de zand- en grindoverslag uitplaatsen. Het gebied rondom station Maassluis West (Haydnlaan, Chopin en Uiverlaan) biedt een prachtige kans om kleinere woningen te bouwen voor o.a. senioren en starters in de betaalbare koop- en huur..

 

Deel dit