8. Een sterke en sociale gemeente in dienst van ons allemaal
Verkiezingsprogramma

8. Een sterke en sociale gemeente in dienst van ons allemaal

Bestuur en organisatie

Een goed functionerende gemeentelijke organisatie is essentieel voor een sterke en sociale gemeente. Dat raakt de kern van onze democratie. Goed bestuur gaat over het juiste willen doen voor de inwoners van onze stad, onze politieke keuzes moeten worden vertaald in beleid en uitvoering. De PvdA vindt daarom dat de gemeentelijke organisatie veel slagkracht zou moeten hebben. De uitdagingen en ambities van de gemeente zijn groot en de inwoners verwachten anno 2022 een snelle en kwalitatieve communicatie en dienstverlening.

Inwoners weten vaak zelf het beste wat er in hun eigen omgeving speelt en welke oplossingen er mogelijk zijn. De gemeente is daarom toegankelijk en benaderbaar voor al onze inwoners. De gemeente moet luisteren naar ervaringsdeskundigen en aanbevelingen meenemen bij het verbeteren van de uitvoering van gemeentelijke taken. Daarbij is voor de PvdA het algemeen belang leidend. We zorgen ervoor dat alle inwoners, niet alleen die met de grootste mond, worden gehoord en zijn ons ervan bewust dat niet iedere groep zich even actief in inwonersinitiatieven roert.

  • De PvdA wil een gemeentelijke organisatie die toegankelijk en benaderbaar is en met bewoners meedenkt. Een gemeente die inwoners in een vroeg stadium bij besluitvorming betrekt en hen als gelijkwaardige gesprekspartners beschouwt.
  • De inwoners van Maassluis hebben recht op goede dienstverlening en opm een gemeente die openstaat voor ideeën van bewoners, bedrijven of instellingen.
  • Om die gewenste slagkracht te bereiken zal er op korte termijn moeten worden geïnvesteerd in de ambtelijke organisatie, zowel in de cultuur als kwaliteit en kwantiteit.
  • Burgerinitiatieven van bewoners worden met een positieve grondhouding beoordeeld. Deze initiatieven leiden vaak tot meer betrokkenheid van bewoners. Hierbij is het van belang dat de gemeente ook tijdig communiceert of een initiatief wel of niet haalbaar is. Initiatieven vanuit de stad krijgen een vaste contactpersoon bij de gemeente zodat ze niet van het kastje naar de muur gestuurd worden
  • Bij de gemeente blijft vast en zeker werk de norm. Bij duurzaam werk hoort een vast contract. We dringen de externe inhuur terug. Alleen bij uitzondering huren we externe mensen in, bijvoorbeeld bij langdurig ziekte of een piek in de uitvoering binnen de organisatie.
  • De Schakel is en blijft voor de informatievoorziening richting de inwoners een belangrijke bron. Informatie vanuit de gemeente moet naast de sociale media ook via brieven en de gemeentelijke pagina in de schakel worden gecommuniceerd.
  • Informatie moet leesbaar en begrijpelijk zijn voor alle inwoners.

 

 

 

Openbare orde en veiligheid

We leven in een veilig land. En toch wordt dat lang niet door iedereen zo ervaren. Een kapotte lantaarnpaal geeft een vervelend gevoel en als er ’s avonds vlak voor je deur door een groepje opgeschoten jongeren naar je wordt geschreeuwd, is dat intimiderend en voel je je onveilig in je eigen buurt. We kiezen voor een ambitieuze en brede aanpak. Handhaving gaat hand in hand met preventie. We geloven in de kracht van sociale cohesie in de buurt en de kennis van buurtbewoners, en gaan samen met hen de problemen te lijf. Voorkomen is altijd beter dan genezen. We bieden kwetsbare jongeren daarom een wenkend perspectief, zorgen voor goede voorlichting en voorkomen samen met ouders, jongerenwerkers, jeugdhulp en de scholen dat kwetsbare jongeren het verkeerde pad kiezen. Tegelijkertijd blijven we investeren in strakke handhaving van regels door politie, handhaving en toezichthouders en samenwerking met inspecties zoals de DCMR.

  • De gemeente en politie dragen in eerste aanleg de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in de stad. Maar het is onmogelijk voor de gemeente en de politie op alle plaatsen tegelijkertijd te zijn. Daarom wil de PvdA optimale samenwerking tussen partners als Maasdelta, brandweer, politie, E25, zorginstellingen, kerken en moskeeën, scholen en bedrijven. Deze samenwerking heeft alleen kans van slagen als ook de bewoners hierbij betrokken zijn.
  • Hufterig gedrag wordt actief bestreden: de aanpak van zwerfafval, hondenpoep en geluidsoverlast worden actief aangepakt.
  • Bewoners moeten actief betrokken worden bij de veiligheid. Buurtpreventie, project Waaks en Buurtwhatsapp zijn daar goede voorbeelden van en worden door de gemeente ondersteund.
  • Samen met Maasdelta creëert de gemeente mogelijkheden voor huurders en woning-eigenaren tegen een gereduceerd tarief hun woning te beveiligen tegen inbraak en daarbij ook oog te hebben voor de buitenruimte zoals verlichting op donkere plekken.
  • We ondersteunen initiatieven van bewoners om achterpaden af te sluiten met hekken zo veel mogelijk.
  • Meldingen bij het meldpunt Schoon, Heel en Veilig binnen de afgesproken termijn worden afgehandeld. Melders worden actief geïnformeerd over de afhandeling.
  • Siervuurwerk is feestelijk om naar te kijken, maar levert de afgelopen jaren te veel overlast op voor mensen en dieren. De PvdA Maassluis is daarom voor een landelijk vuurwerkverbod. Zo lang dat er niet is willen we de plekken waar vuurwerk mag worden afgestoken inperken.
  • De mobiele camera’s hebben hun waarde de afgelopen jaren bewezen en worden ingezet waar dat nodig is.
  • Naast preventief fouilleren willen wij ook vast cameratoezicht op de metrostationspleinen, om mensen en hun eigendommen zo veilig mogelijk te houden.
  • Ambulances, brandweer en politie moeten binnen de gestelde normen aankomen in Maassluis.
  • De medewerkers van de gemeente en de hulpdiensten verdienen alle steun in hun werk. Geweld, dreiging of belediging van de hulpverleners wordt aangepakt en bestraft.
  • Cybercriminelen worden steeds handiger en maken veel slachtoffers. De oplichters richten zich met name op ouderen, omdat het voor deze groep lastig kan zijn om alle veranderingen bij te houden. In samenwerking met politie en seniorenwelzijn zetten we in op goede voorlichting en voorkomen we dat ouderen slachtoffer worden van online oplichters.
  • Ouders spelen een grote rol bij het voorkomen van problemen. Wie een veilig thuis heeft, zal minder snel op het verkeerde pad raken. Daarom gaan we met ouders het gesprek aan en bieden we hulp wanneer het verkeerd dreigt te gaan.
  • Jongeren worden soms op heel jonge leeftijd geronseld door criminelen. We hebben daar oog voor en proberen jongeren daarvoor met gerichte voorlichting op de (basis)scholen te behoeden. Snel geld bestaat niet en als je er eenmaal inzit, kom je er niet meer uit.
  • We bieden jongeren een wenkend perspectief en laten met aansprekende voorbeelden zien dat ze heel goed op de maatschappelijke ladder kunnen klimmen. Daarvoor is het belangrijk om obstakels, zoals stagediscriminatie, weg te nemen.

Middelen

De rode draad van de PvdA Maassluis in het financiële beleid: we kiezen voor kwaliteit van voorzieningen in onze mooie stad. Met een gezond financieel beleid, waarbij de sterkste schouders waar mogelijk de zwaarste lasten dragen. Dit vergt stevige en solidaire politieke keuzes. De afgelopen jaren zijn de gemeentelijke reserves flink gestegen, maar de investeringen in nieuwe scholen, sportaccommodaties en verkeersmaatregelen zijn achtergebleven. De PvdA wil niet dat de gemeente geld gaat oppotten. We zijn er om te investeren in de stad, niet om een spaarpot te vullen. Dit doen wij door een strakke budgetdiscipline, wij sturen op gestelde doelen op basis van vooraf beschikbaar gestelde middelen.

  • Kwijtscheldingen van belastingen en heffingen voor mensen met een laag inkomen blijven bestaan. De communicatie hierover wordt verbeterd, zodat iedereen die in aanmerking komt voor kwijtschelding hier ook gebruik van maakt
  • Het benutten van de vrije Algemene Reserve is een mogelijkheid om in het algemeen belang van de stad in te zetten. We zijn voor investeren in de stad, om deze nog aantrekkelijker te maken voor de inwoners van de stad, niet voor oppotten van geld.
  • We zijn terughoudend ten aanzien van lastenverzwaring. Een verhoging van de OZB boven het inflatiepercentage is alleen aan de orde wanneer de financiële situatie van de gemeente dit noodzakelijk maakt.
  • Bij goede woningen horen ook goede voorzieningen. Om die reden moet worden geïnvesteerd in de stad. Daarbij denken wij aan substantiële projecten en/of (immateriële en materiele) voorzieningen die aantoonbaar bijdragen aan het aantrekkelijker maken van de stad.
  • De grondprijs kan als positief middel worden ingezet om goedkopere woningen te realiseren.
  • De gemeente stelt jaarlijks een realistisch investeringsprogramma op/vast.
  • Structurele uitgaven dienen te worden gedekt vanuit structurele inkomsten.
  • We sturen op afgesproken prestatie indicatoren, op basis van vooraf beschikbaar gestelde middelen.

Maassluis in de regio

Maassluis maken we sterker door actieve samenwerking in de regio. Hier hebben we de afgelopen jaren flink op ingezet. Door samenwerkingsverbanden aan te gaan op verschillende terreinen, zorgen we voor betere faciliteiten voor onze inwoners. Daarbij is het van belang om altijd uit te gaan van de kracht van onze mooie stad, die ook in de toekomst een zelfstandige gemeente blijft.

 

  • De PvdA wil graag samenwerken met gemeenten in de metropoolregio (MRDH). Deze is opgericht om te zorgen voor meer werkgelegenheid in onze regio en daarmee beter kansen op werk voor de inwoners van Maassluis.
  • Samenwerking is echter nooit een doel op zich. Verdere samenwerkingsverbanden gaan we alleen aan als dit evident kwalitatieve, financiële of andere voordelen oplevert en er ook een exit-strategie is.
  • De metropoolregio (MRDH) moet een platform zijn waar regio breed of sub regionaal afspraken gemaakt kunnen worden. De gemeenten behouden daarbij hun eigen bestuurlijke verantwoordelijkheid.
  • Sinds jaar en dag werken we nauw samen met Vlaardingen en Schiedam op tal van terreinen. De PvdA is voorstander van verdere samenwerking, waar dat kan, met de gemeente Midden-Delfland en Westland.
  • Samenwerking doe je uit je kracht en wordt alleen gerealiseerd als dit kwalitatieve, financiële of efficiency voordelen oplevert. De voordelen worden vooral gerealiseerd door middel van samenwerking tussen de ambtelijke organisaties. De gemeenten behouden hun bestuurlijke verantwoordelijkheid.
  • Maassluis blijft een zelfstandige gemeente.

Deel dit